top of page

Ställ in siktet 2017


Kanske sitter du nu nöjd med din formulering av ett nyårslöfte och är väldigt taggad att uppnå det, eller så kanske du aldrig hann samla dig tillräckligt för att få ihop det där löftet? Tipsen på hur du ska hantera dina nyårslöften är många. Jag tänker inte ge dig mer goda råd kring det, utan jag ställer frågorna; Finns det egentligen inte viktigare och värdefullare saker att navigera livet efter än nyårslöften? Och är det så att vi ska förhålla oss till den konstruerade tiden på 12 månader när vi lägger våra planer och sätter upp våra koordinater i livet?

Visst är det bra att mål är tidsbestämda och lätta att följa, men att alltid ha mål som löper över kalenderår är väl egentligen rätt konstigt? Men för all del, det är något mäktigt att sitta där och reflektera 12 månader bakåt och summera, för att sedan välja vad vi vill ta med och förvalta på resan framåt. För egen del, som oftast har siktet inställt framåt, är det extremt viktigt att ta mig den tiden. Jag fördjupade många lärdomar när jag igår och satt och reflekterade över mitt privata och yrkesmässiga 2016. Det fanns dessutom några segrar, framgångar och insikter som jag nästan missat när jag bara snabbt sprungit vidare. Nu fick dessa hamna i rampljuset en liten stund. Även de saker som jag tyckte var lite onödiga och som skavde när de inträffade fick synas än en gång och nu så här lite i backspegeln så vill jag verkligen inte vara utan de erfarenheterna för de hjälper mig så klart att ställt in skärpan på min väg vidare.

Efter tillbakablicken kommer sedan den härliga stunden att formulera vägen framåt. En del av er avger nyårslöften, andra sätter mål. Själv har jag valt att staka ut några livsriktningar som jag vill följa. Livsriktningar som hamnar bortom målen, då det aldrig går att komma i mål med dem. För det är ju hela grejen med en livsriktning att det inte finns en mållinje. Det är liksom större än så. Livsriktningar ligger bortom målet. Som en fyr i livet. Som att alltid gå mot horisonten och se till att ha en meningsfull färdväg. År efter år efter år…

För att göra det enklare och mer greppbart så valde jag ut två ord som ska hålla mig på banan under 2017. Dessa är inte mätbara, men jag kan subjektivt skatta mig mot dem. Jag kan ställa mig frågan; lever jag enligt mina livsriktningar?

Jag är helt övertygad om att när skattningen blir hög så kommer min känsla av tillfredställelse och välbehag också vara hög och jag kommer då kunna uppnå några av mina mer konkret formulerade mål. För mer konkreta mål finns självklart för min verksamhet och för min personliga utveckling. Mål som kan mätas och bockas av. I år känner jag pirr i magen för mina högt ställda mål. De är utmanande och kittlande. Men jag känner mig redo, och jag ser också att arbetet under 2016 bestått av enträget små steg mot dessa mål som fallit utanför 12 månaders perspektivtet. Några av målen är stora och kommer inte heller vara avslutade innan 2017 års utgång, men vad gör väl det? 2017 kommer definitivt bestå av ytterligare steg mot dessa större mål. Jag känner förväntan på mig själv och stor tillförsikt. Jag har under året jobbat styrkebaserat med mig själv (liksom andra) och inventerat vilka styrkor jag har som jag kan vässa och jag vet också vilka fallgropar de kan medföra som jag måste se upp med.

Hur har du själv gjort nu i årskiftet? Blev det spännande nyårslöften som bygger på något du verkligen vill göra och uppnå? Mer av lust än måsten? Eller har du satt upp långsiktiga mål som du steg för steg ska ta dig emot? Eller har du som jag, utöver målen, formulerat större övergripande livsriktningar som ska få bli din kompass i såväl i smått som i stort? Berätta gärna.

Om du vill testa att hitta några livsriktningssord för 2017 - och som kan leva längre än så, kika i inspirationslistan nedan och se om du kan hitta dina två ord för året. Kanske har du något eget bättre alternativ? Välj då det. Visst kan du ha fler än två ord som är viktiga, men att ha fokus på enbart några få gör det hela lättare för dig att hålla din kurs. Välj två ord som kan du alltid ha med dig och lita på att de ger ringar på vattnet, så oroa dig inte att de känns få. Ta en stund och fundera ut vad de ord du valt verkligen betyder för dig, i det stora - i det lilla, i ditt yrkesliv - i ditt privatliv. Hur du vill leva med dina ord och vart de kommer kunna ta dig om du lever enligt dem.

Se till att ha dem med dig hela tiden och glöm absolut inte reflektionsstunden - helst varje dag, men allra minst varje vecka, och skatta dig mot dina ord. Tänk på att en låg skattning en vecka kan ha sin rimliga förklaring och kan vara helt ok, du har bara stått still en stund. Det kommer alltid en ny vecka där du kan fortsätta dina steg i rätt riktning och du uppnår säkert en massa härliga mål på vägen.

Inspiration för livsriktningsord. (Tänk på att de ska gå att göra och handla efter. Inte något att bocka av för då är det vanliga mål och du kommer i hamn. Istället ska det vara ord handlar om hur du vill agera om och om igen t ex vara fantasifull, leva i trygghet, visa förståelse, skaffa kunskap, känna säkerhet osv)

Acceptera - Aktiv - Annorlunda - Beundra - Bidra - Drömma - Fantasi - Frihet - Förlåta - Förståelse - Ge Glädje - Gränsdragning - Hjälpa - Kunskap - Klok - Kreativ - Kontakt - Kämpa - Lugn - Medkännande - Möjligheter - Njuta - Närvaro - Nöjd - Omtänksam - Oväntat - Sann - Skapa - Snäll - Säkerhet - Tacksamhet - Tillhörighet - Tillit - Trygghet - Uppskatta - Utmana - Visdom - Våga - Åstadkomma - Älska - Ärlig - Ögonblicket - Öppen

Lycka till och ha en härlig vandring under 2017!

Hör gärna av dig om du har funderingar eller vill prata mer om hur du hittar och vässar dina eller teamets styrkor eller hur du hittar dina livsinriktningar. pernilla@pernillaaspe.se

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page