top of page

Läs- och lyssnartips inför sommaren


Nu ställer vi om och går ner i varv. Tar sommarlov. Fyller på med d-vitamin, nya minnen och tankar som kan bli användbara när hösten kommer.

Vill du ha lite läs- och lyssnartips till hängmattan, stranden eller skogspromenaden som kommer kunna berika dig och ditt yrkesliv när det drar igång igen?

Här kommer några tips från mig:

1. Björn & Navid/ podcast- som pratar om olika livsteman varje gång. Klokskap, reflektion och humor om vartannat kring ämnen som intuition, döden, ondska, balans och andra ”på-riktigt-ämnen”.

2. Skäringen & Mannheimer/podcast - som blandar galenskap och humor med mycket klokskap kring livet. När livet känns för allvarligt och du behöver lätta upp med ett gapflabb, då är denna podcast medicinen.

3. Modern Psykologi/tidning - när du vill ha något lättfattat om människan och vårt beteende. Här skrivs på ett lättillgängligt vis om evidensbaserad fakta, stort och smått inom psykologins område. Läs en artikel och pausa med ett bad. Få ny kunskap utan att det tynger.

4. Compassioneffekten - att utveckla självtillit och inre trygghet av Christina Andersson/bok - Självmedkänsla är ordet som idag dyker upp i många sammanhang och det med rätta. Om vi möter livet med självkritik, krav och prestation så minskar vår möjlighet att må bra och själva vara empatiska och förstående personer. Vi behöver öva upp vår compassion för att blir kloka chefer och medarbetare. Christina är psykolog och doktorand och boken är fylld av forskningsresultat som visar på hur viktigt det är att vi tränar vår mentala kapacitet och att det faktiskt går att träna upp sitt eget välmående.

5. Mindfulness i hjärnan av Åsa Nilsonne/bok - Det är i nuet allt sker och du måste upp till bevis. Att vara uppmärksam är ett av våra vassaste redskap och idag finns mycket forskning som visar på att mindfulness påverkar våra hjärnor rent fysiskt och boken lyfter det vi idag vet om de psykologiska processer som påverkas vid mindfulness utövande. Åsa är psykiater och professor och en av de som introducerat mindfulness inom vården i Sverige så Åsa kan sin sak. Har du inte riktigt känt att mindfulness är viktigt för dig så kan den här boken ge dig motivationen.

6. De nya dödssynderna - våra mörkaste sidor och hur vi kan hantera dem av Stefan Einhorn/bok - En aktuell bok om vikten av att veta om sina mörka sidor och hur vi kan lära oss att hantera dem. Det är viktigt att blir medveten om sina dåliga sidor eftersom vi alltid själva aktivt kan välja vilken väg vi ska gå om vi inte är hjälplösa offer för våra dåliga krafter. Stefan är professor och överläkare och är för många känd som författare till boken Konsten att vara snäll. Har du inte läst den är det också ett bra tips.

7. Vulnerability /TED-talk med Brené Brown - Brené har forskat och vänd och vridit på hur vi ska kunna få ett rikare liv genom att våga vara sårbara och modiga. Brené är doktor i sociologi. Detta TED-talk har visat galet många gånger och är inte nytt, men innehållet är ständigt aktuellt och vi kan behöva påminnas om att våga bli sedda i vår sårbarhet istället för att döva de känslor vi inte vill ha. Det är först då vi kan leva ett fullödigt liv.

Har du några tips att skicka med mig när det blir dags för semester? Bokhögen är redan hög och poddarna har börjats laddas ner, men jag klarar nog lite till då jag har redan börjar nalla på godbitarna under kvällspromenaderna och helgens stunder i hängmattan. Hit me med dina bästa tips!

Ha en underbar och återhämtande sommar!

Varma hälsningar Pernilla

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page