top of page

Smaka av dina tankekarameller- en och en


Vissa dagar poppar tankar och nya idéer som popcorn i huvudet. Det är lätt hänt att bli stressad om man inte hinner med att fånga och förverkliga det som tycks bra och spännande. Det blir ett visst stresspåslag även för en konsult som jobbar stressförebyggande…

Stress är ju knepigt. Vi kan ju bli stressade utav pressande tankar med mycket motstånd i, men även av lockande tankar som består av mycket lust. Vad som upplevs som det ena eller andra är högst individuellt och också beroende på i vilken situation vi befinner oss i vid just det specifika tillfället. Vad det gäller stress, som så mycket annat, är det en dålig idé att jämföra oss med andra. Det är ju lätt att säga och ofta svårare att efterleva, eller hur? Vi vill tillhöra flocken och även om vi lever i ett individuellt tidevarv, så är vårt behov av tillhöra ändå något som ligger djupt, djup förankrat i vårt dna. Att vilja tillhöra och därmed jämföra sig, är att vara en normalt funtad människa. Men med den vetskapen försök ändå att zooma in din egen känsla när du känner dig stressad. Vad handlar just din stress om? Det är till det svaret du ska förhålla dig och agera för att inte fastna i en ond stresspiral.

Tänk på att ofta är det ”bara” tanken i sig som stressar. Alltså inget utanför vår vårt huvud utan något vi själva skapar inom oss. Tankar som vi låter snurra på i vårt inre. Tillslut blir det ett enda trassel och vår hjärna tyder det som en verklig situation som ligger bortom vår kontroll. En situation vi instinktivt vill fly ifrån. Stresspåslaget är ett faktum - skapad av virriga tankar. Det som från början kanske var en lustfylld tanke, som det inte fanns tid att tas hand om, omvandlades till en irrande tanke i ditt inre. Det blir tillslut ett trassel av tankar som leder fram till en känsla av otillräcklighet. Tappad kontroll. Och otillräcklighet och utan kontroll är något som vi vet stressar de flesta. Men det finns ett botemedel och det stavas REFLEKTIONSTID. Du måste hitta tid att reflektera. Ge tanken luft. Kika på virrvarret av tanketrådar, bena ut dem var för sig, slå in dem i karamellpapper, så du kan smaka på dem en och en. Är det en bra idé du har, eller är det kanske en idé som inte smakade bra när den väl fick landa?

Se till att skapa dig ett tankerum där du inte har någon to-do-list mer än att klura. För forskning visar att tystnadspauser som är innehållslösa bidrar till hjärnas utveckling. (Jennifer L Goetz m.fl 2010) Vi behöver alltså ta oss stunder där vi inte är i vår dagliga snurr för att kunna få fatt på tankarna och vår kreativitet. Har du svårt att vara stilla och smaka av dina tankekarameller så testa att ta en promenad. Men under tystnad. Det kan vara svårt att vara sysslolös om du inte är van, men ju mer du tränar desto bättre blir du. Du kommer att längta efter dina tankestunder då du har tid smaka av dina tankekarameller. Du lär dig ta hand om tankarna som kommer till dig när du inte har fullt upp med annat. I de stunderna kommer de inte stressa dig utan ge dig energi och leda till kreativitet. Med andra ord, reflektera mera!

Vill du ha hjälp med att slå in tankarna i karamellpapper - och kanske att öppna dem och smaka av en och en åt gången? Tillsammans med en coach, ett bollplank, kan det vara lättare att bena upp tankesnurr och och fokuserat reflektera.

För kom ihåg att reflektera mera! Om du vill gör det tillsammans med mig så hör gärna av dig så berättar jag mer. pernilla@pernillaaspe.se

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page