top of page

Omtanke är lönsamt - sunt bondförnuft


Vill du må bra på jobbet? Då ska du bry dig extra mycket om dina kollegor! Det visar sig att medkänsla med andra ger verkligt resultat och då snackar jag inte enbart om välmående, för det är väl kanske mer självklart, utan jag pratar i termer av ekonomiskt resultat, effektivitet och produktivitet.

På Michigans universitet har man studerat effekten av när företagskulturer präglas av omtänksamhet och det visar sig att, ju mer medkänsla det finns i en organisation desto högre blir lönsamheten, produktiviteten, kundernas nöjdhet och så klart de anställdas engagemang. När vi är engagerade som medarbetare blir vi bättre kollegor och sprider en trevlig stämning runt oss. Som ett brev på posten kommer att vi även får en förbättrad hälsa.

Varför är det då så att många inte verkar tycka att medkänsla är något som hör hemma på arbetsplatsen, eller i alla fall inget vi behöver lyfta och aktivt jobba med? Är det för mesigt? Kanske rentav mjäkigt?

Men forskningen talar sitt tydliga språk - de som är snälla, vänliga och osjälviska höjer sin status i gruppen. När två personer har liknande förmågor och kunskap, så väljer vi ju alla dagar i veckan den som dessutom är schysst, eller hur? Svårare än så är det inte.

Medkänsla gör oss inte bara trevligare att ha att göra med, utan också mer trovärdiga. När vi känner tillit till någon, så känner vi oss trygga. Det gör att de flesta av oss föredrar en varm ledare framför en tuff och hård. De tuffa triggar våra stressreaktioner, medan en vänlig ledare istället sänker våra stresshormoner. Detsamma gäller medarbetare emellan.

Tillit ökar också vår lust till innovation och kreativitet. När vi är trygga vågar vi testa oss fram, begå och lära av våra misstag. Tillit är många gånger en förutsättning för att vara påhittig – och att våga vara utanför den berömda boxen.

Vad som händer när vi visar medkänsla med någon annan är att vi själva blir fyllda med värme och inspiration. Det kan liknas vid ett kortvarigt rus. På jobbet leder liknande upprymdhet till lojalitet. När vi känner oss behandlade med respekt och lyhördhet, blir vi mer benägna att offra tid och engagemang för företagets och gruppens bästa. Det blir en vänligare atmosfär.

Forskning visar också att när vi bevittnat hur någon får hjälp är vi mer benägna att själva göra något vänligt för någon annan. Skicka-vidare-principen – om jag jobbar med hjälpsamma kollegor, så är jag mer benägen att hjälpa andra. Medkänsla sprider sig med andra ord som ringar på vattnet och fördelarna vidgas. Ja, forskningen visar allt det här, men det är ju på många sätt också sunt bondförnuft.

Vill du bli ännu mer omtänksam? Då är det här beteendena som du ska växla upp:

  • Bry dig om dina kollegor som om de vore dina bästa vänner

  • Stötta och var vänlig när någon har det svårt. Den tid det tar vinner du snart igen

  • Hjälp till att hitta och betona meningsfullheten i jobbet

  • Undvik skuldbeläggande och förlåt misstag

  • Bemöt dina kollegor med respekt, tacksamhet, tillit och integritet

Agera med omtänksamhet och sluta säg att det är tanken som räknas. Om vi vill vara snälla så är det faktiskt inte hur goda tankar vi har som är viktigt, utan vad vi faktiskt gör.

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page