top of page

Be om hjälp!


Är du den som hjälper andra, men själv har svårt att be om hjälp?

Vet du, det är är sällan en bra långsiktig strategi att vara en hjälp-expert men att aldrig be om hjälp för egen del.

Du har kanske en utmaning i att uttala högt att du vill ha hjälp? Du kanske tar för givet att andra bara ska förstå? Du kanske dessutom är rädd för att framstå som självisk om du ber om hjälp?

Jag hör klienter säga; ”Jag hjälper alltid till, lyssnar och finns där, men det är aldrig någon som frågar mig om jag behöver någon hjälp”.

Men de allra flesta är inte tankeläsare och om du aldrig ber om hjälp är det troligt att du uppfattas som en självgående person som inte vill ha någon hjälp.

Jag har andra klienter som säger att de vill ha mer hjälp, men när vi tillsammans utforskar visar det sig att de inte är villiga att släppa på kontrollen och de vill ha allt på sitt eget sätt. Vem vill hjälpa till då?

Andra ber inte om hjälp för att de på något märkligt sätt uppfattar det som att de själva måste lösa alla problem, annars är det ett tecken på att de inte själv duger.

Ytterligare en orsak till att inte be om hjälp, kan vara en övertro på den egna förmågan. "Det är mest effektivt att göra saker själv och då får jag ju dessutom allt precis som jag vill ha det”


Känner du igen dig i någon av dessa typer;

Hjälpa-andra-experten, Kontrollfreaken, Måste-lösa-själv-typen eller Kan-bäst-själv-typen?


Eller finns det ytterligare någon orsak till att du kan ha svårt att be om hjälp?

För att be om hjälp kan vara en knepig sak. Orsakerna till det kan skifta, men symptomen brukar landa i…, tadaa; stress!

Du får helt enkelt för mycket att göra om du ska göra allt själv. Kanske blir du också irriterad på andra för att de gör för lite, besviken för att ingen förstår att du vill ha hjälp eller så känner du dig bitter för att du alltid är den som hjälper andra.

Du behöver då bli den som oftare ber om hjälp.

Fundera på vinsterna! Och öva, öva, öva!

Men tänk på att likväl som det kanske känns nytt och ovant för dig, så kan det ta ett tag för andra att uppfatta att du, som sällan tidigare bett om hjälp, nu faktiskt gör det. De hör dig helt enkelt inte. Du kan behöva vara extrem tydligt, vilket så klart gör det ännu svårare för dig att öva. Men ge inte upp! Vinsterna är många. Dels så klart för att lätta på din börda, men också för att göra andra en tjänst genom att bjuda in dem till att få hjälpa dig. För vi mår bra att få hjälpa andra. Och när vi får tack för hjälpen, så är det ett sätt att bli bekräftad, uppskattad och sedd, något vi människor aldrig får nog av. Du stärker alltså dina relationer genom att bjuda in andra till att hjälpa dig. Både du själv, och den som får en möjlighet att hjälpa dig, kommer må bra av att uppleva ett bättre samarbete och ett starkare ”tillsammans”. Så våga ber om hjälp.

Finns det något jag kan hjälpa dig med?

Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page