top of page

Behöver du terapeuten eller coachen?


Coaching och terapi – vad är skillnaden?

Coaching och terapi är inte samma sak.

För mig är det viktigt att förstå skillnaden, men det är det inte alla gånger för klienten. Det viktiga för dem är oftast att jag har kompetens att veta vad jag håller på med. Men visst händer det att jag får frågan om skillnaderna och hur jag kan vara både och, istället för att göra valet att arbeta med antigen det ena eller andra.

I en artikel i Forbes förklaras skillnaderna och likheterna mellan coaching och terapi av Carol Kauffman, PhD i psykolog, licensierad terapeut och coach på Harvard Medical School. Hon säger: ”I terapi följer du tårarnas spår för att hitta var människor behöver läka. I coachning följer du drömmarnas spår. ”

Just det här gör att det ibland är svårt för mig att säga i förväg vad mina klienter bäst behöver eller att vi enbart ska arbeta med bara det ena eller andra. Vi kan behöva börja i tårarnas spår för att senare ta bron över till drömmarnas spår och andra gånger är det tvärtom om. Vi börjar med drömmarnas spår men det visar sig finnas alldeles för stora hinder för att klienten ska våga drömma. För att gå med klienten till tårarnas spår kräver fördjupad kunskap inom psykologi och mänskligt beteende, eftersom i det landet annars kan finnas risk att vi fördjupar smärtan. Men att bli kvar bland tårarna och aldrig våga drömma är aldrig långsiktigt meningsfullt.

Jag tänker att det här gäller såväl för individer som för team. För visst finns det även team som behöver få lösa knutar i sin historia innan de kan börja drömma och skapa visioner tillsammans? Här kommer min terapeutiska erfarenhet ofta till stor nytta även om teamet från början kanske tror att det enbart är min coaching-kompetens de behöver.

Terapi har med andra ord sin funktion och coachingen sin. Ibland passar det ena och ibland det andra, och andra gånger behöver samma klient både och, under en samtalsprocess. Det är det som är min så kallande USP. Jag dansar med klienten där denne bäst behöver vara. Klienten är alltid experten på sitt liv och med närvaro och utmanande frågor är mitt mål, både som terapeut och coach, att denna ännu bättre ska få fatt på sina egna svar och sin inre röst. Ibland händer det att den inre rösten nästintill tystnat och blivit väldigt svag och då är det extra viktigt att inte min röst tar över utan att vi istället hjälps åt att öka volymen på klientens egen röst.

Min drivkraft är att klienten och teamet ska få syn på nya perspektiv och insikter. Skapa hopp, om det har försvunnit. Ibland hjälper det bäst att använda mig av terapeut-kompetensen och andra gånger coach-kompetensen – och bron däremellan. Jag ser mig som guiden som lotsar klienten på vilken sida av bron denna kan vara, men det är alltid klienten som själv väljer.


Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page