Fem tips på mental hållbarhet i tider av oro
Går det att ge några få enkla råd som passar alla i dessa turbulenta tider? Det är inte lätt då förutsättningarna ser olika ut bland mottagarna. En del kanske jobbar hemifrån, en del springer snabbare än vanligt för att organisationen har ett högre tryck än någonsin, någon kanske har blivit permitterad och ytterligare någon har fått alla sina uppdrag avbokade. Men något som vi troligen har gemensamt är att vi alla säkert i någon mån, pendlar mellan hopp och förtvivlan i dessa dagar. Då finns det några saker vi kan tänka på för att hjälpa oss själva.
1. Ta kontroll över det påverkbara
Gemensamt för de flesta som drabbas av stress och oro är att vi upplever att vi tappat kontrollen och kämpar med att återfå den. Men det är en hård kamp då vi har sämre logiskt tänkande när vi är oroliga. Istället borde vi fokusera på färre saker och enbart på det vi verkligen kan påverka. Rent konkret kan du göra så här;
Skriv upp allt som oroar dig. Dela sedan upp det som ligger inom din egen kontroll, som du kan påverka och det som ligger helt utanför din kontroll. Ta nu en extra titt på listan bland det som ligger utanför din egen kontroll. Finns det kanske något litet inom de områdena som du faktiskt själv kan påverka för att ett ta större kommando över dina reaktioner?
Till exempel, om du känner oro över hur pandemin påverkar världen, vilket du inte kan göra något åt, så kan du ändå påverka hur mycket du tillåter dig att lyssna på och läsa nyheterna. Det kanske räcker om du gör det en till två gånger om dagen för att må bättre?
Och vad gör du med listan över det som du inte kan påverka? Ja, här måste du öva på det som vi människor har svårast för och det är acceptans. Acceptera det som du inte kan förändra och skapa mod att förändra det du kan påverka.
2. Omfamna känslorna
Just nu befinner många av oss i en torktumlare av känslor. Det är lätt att känna besvikelse och sorg. Vi behöver ta emot de känslorna utan motstånd. När vi tar emot sorg fullt ut är det lättare att inte fastna och att låta den ligga som en blöt filt över hela tillvaron. När vi får känna det vi känner kan vi lättare variera vårt känsloregister, vilket är bra och sunt. Vad skulle du gjort om du hade en vän som var nedstämd? Hållit om, lyssnat in och bekräftat att det är ok? Gör samma sak mot dig själv. Först då kan sorgen lätta och du kan skifta fokus och rikta uppmärksamheten mot de aktiviteter som kan ge dig mer positiva känslor.
Men tvinga dig inte att vara glad och positiv om du inte på riktigt känner dig så.
3. Fokus här och nu
När tillvaron är osäker skapar vi lätt historier om allt hemskt som kan komma att hända och ”köper” dessa historier som sanningen. Just nu pågår historieberättande om framtida senarior precis överallt. Det är givet att vi blir stressade och oroliga. Men om vi kan ställa in fokus på här och nu och det som verkligen händer, är det lättare att agera konstruktivt. Acceptera att framtiden innehåller osäkerhet, precis som den egentligen alltid gör. Vi kan inte få svaret på när pandemin är över, så undvik att lägga all din tankekraft på det för du kommer med all säkerhet misslyckas med att hitta svaret, eller hur? Lägg istället tankemöda på vad du har runtomkring dig här och nu som kan få dig att må lite bättre.
4. Lågt hängande frukter
När vi är oroliga och stressade så är vår alarmberedskap i full gång. För att hantera läget stängs mer energikrävande delar av hjärnan tillfälligt ner och vi får svårare med det analytiska tänkandet. Det måste vi acceptera och låta bli de mer komplicerade uppgifterna. Ta dig an de lågt hängande frukterna på din to-do-list och gör det som inte kräver så mycket tankeförmåga utan bara handling. Efter ett tag brukar energin komma åter och det blir lättare att använda ditt analytiska tankesystem. Dagar med mycket oroskänslor kan det ändå vara svårt och då är det en god idé att tillåta sig vila med enklare arbetssysslor. Är du hemma kan det handla om matlagning, ta ett bad, lyssna på en podd, läsa en roman, trädgårdsarbete, rensa förråd eller att ta en inte alltför energikrävande promenad. Det brukar lugna ner alarmsystemet och du kan uppleva en känsla av kontroll.
5. Relationera mera
Vi behöver varandra, extra mycket i en tid som denna. Relationer är en viktig faktor för vårt välbefinnande. Men personer du möter kan ena stunden verka positiva och hoppfulla för att sedan vara håglösa och frustrerade. Var nu extra bra på att fråga och lyssna in. Vänd dig mot människan, se och bekräfta. Fundera på vem du behöver ge ännu mer uppmärksamhet och omtanke. Och tänk inte bara på dina privata relationer. Arbetsrelationerna är nog så viktiga. Fundera också på hur du själv kan uttrycka det du behöver och känner. I tider av socialdistansering behöver vi höra och se varandra ännu mer. Lyft luren och använd videosamtal oftare än du brukar.
Vi är i det här tillsammans, och vi ska komma ur det här tillsammans. Visa andra och dig själv empati och tillit.
コメント