top of page

Håll ett öga på ditt dömande


Döma andra är som en boomerang


Att döma andra vet de flesta inte är speciellt schysst, men många gånger tror jag vi missar de negativa konsekvenserna det faktiskt får för oss själva. Det förpestar luften vi andas.


När vi hela tiden letar fel och brister hos andra letar vi ofta dem även hos oss själva - om än på ett omedvetet plan. Vi kanske rentav dömer andra för att försöka komma ifrån det och må lite bättre själva. I korta loppet kanske det känns skönt om vi sätter oss högt på pedistalen för att se ner på någon annan, men hur blir det i långa loppet? Du känner säkert igen att dömande och kritiska människor sällan är speciellt nöjda med sitt eget liv.

Att vara dömande leder ofta till en försämrad självbild, sämre självrespekt och en känsla av ensamhet. För att inte tala om all energi det slukar.


Alla är vi lite dömande från och till, det är bara att erkänna. Det handlar om att vi inte tillåter oss att kliva i andra personers skor. Vi tar en smitväg och bestämmer att vår synvinkel är den enda rätta, vilket hindrar oss från att se bortom den och försöka förstå andra perspektiv.


Det klart du inte ska sluta tycka, men varningsklockan bör ringa när syftet är att bryta ner och inte bygga upp. Du gör varken dig själv eller andra gott.


Fråga dig gärna hur det får dig att må när du dömer. Hur påverkar det dig? Kan du bromsa dig? Hur kan du undvika att bli förgiftad av ditt dömande?


Prova att lägg undan rädslan för olikheter.

Vi kan alla ha olika åsikter, personlighet, beteenden och erfarenheter, men om vi låter bli att tänka i termer av ”rätt och fel” utan istället tänker just kring olikheter, öppnar det upp för större acceptans. Andra blir mer begripliga och när vi ökar vår förståelse för andra ökar vi också vår förståelse för oss själva. För ibland är det så att det vi dömer andra för att något som vi kanske innerst inne är avundsjuka på att de ”får” vara eller göra? Något som vi aldrig skulle tillåta oss själva att vara eller göra.


Den acceptans och tolerans du kan skapa genom att tänka neutralt kring olikheter kan leda till att du upplever dig mer empatisk och generös. Känslor som får dig att må bra.

Att syna ditt eget sätt att döma kan göra att det kommer en massa goa känslor tillbaka till dig istället för att du låter det vara fördömande som går som en känsloboomerang.

Jobbar du på en arbetsplats där det är mycket dömande? Fundera på hur ni kan mötas genom att var nyfikna, prata neutralt om era olikheter och försök skapa förståelse kring vad de innebär.


Jag håller ett vakande öga på mitt dömande, gör du?


Commentaires


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page