top of page

Våga fråga!


– Tänk om jag frågar och sedan får svar jag inte vet hur jag ska lösa?


Den frågan är inte helt ovanlig när jag föreläser eller utbildar om hälsofrämjande ledarskap. Chefen vågar inte ställa de personliga frågorna av rädsla för svaren.


– Tänk om min medarbetare berättar något hen sedan ångrar?

– Tänk om min medarbetare säger något som jag inte har svar på?

– Tänk om min medarbetare har problem det behövs en psykolog eller terapeut för?


Svaret är alltid;

Våga fråga! Och våga lyssna!

Väldigt sällan måste du ha svaren på alla frågor som dyker upp eller ens lösa problemen själv. I alla fall inte dem som du ofta är rädd ska dyka upp. Och du måste lita på att människor berättar det som de känner sig trygga med att berätta.


De flesta människor sitter inne på väldigt många svar själva men behöver någon som frågar och lyssnar för att de ska få fatt på dem. När livet är extra utmanade är det behovet desto större och om du då backar undan och inte våga fråga och lyssna sopas alla problem under mattan och där kan jag lova dig att de växer och gror.


Fram med utmaningar i ljuset! Ibland är de dina att lösa och då är det bra att de uppmärksammas i tid, men lika ofta är det inte problem du behöver lösa. Är du en fena på att fråga och lyssna bygger du ditt ledarskapsförtroende. Det handlar INTE om att vara terapeut eller psykolog, det finns det proffs för att hänvisa till, men som chef utgår jag ifrån att du vill ha koll på dina medarbetares välmående. Och inte bara VILL – utan det är något du borde.


Tycker du det är svårt att fråga och lyssna? Behövs det extra mod? Eller kanske tid?

Commentaires


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page