Kan du bli mindre stressad av lite "chit-chat"?
Vad var syftet med att vi människor började snacka med vandra från allra första början?
Ja, helt säker kan man ju inte vara, men en av de teorier som råder är Dunbars skvaller teori. Dunbar är en forskare som försökt komma på syftet med varför just vi människor har ett talat språk, då vi annars till 98% har samma genuppsättning som aporna. Dunbar hävdar att det är för att människan ska kunna skvallra och socialisera med varandra. Det vill säga språket har utvecklats från ett behov att vara social och att för att skapa emotionella band mellan oss människor. Den sociala funktionen i språket är alltså evolutionär.
Våra släktingar aporna använder mycket tid till att sitta och putsa och plocka på varandra och det tror man att de gör just för att det är ett sätt att vara social och för att när de gör det så minskar deras stresshormoner i kroppen. Detta får evolutionära konsekvenser då aporna blir mer fertila med lägre stressnormer i kroppen. Vi människor levde ursprungligen i betydligt större flockar än aporna och vi hade helt enkelt inte tid att sitta ner och plocka varandra. Hur skulle vi då få tid att hinna leta mat och fixa och dona? För att få loss händerna och vinna tid till andra aktiviteter, så tror man att det talade språket kom till för att kunna upprätthålla de sociala banden på ett mer rationellt sätt. Dunbar har ägnat massa forskningstid på att sitta och tjuvlyssna på folk som konverserar och han och hans forskningsteam har kommit fram till att människor i genomsnitt ägnar 2/3 av sin samtalstid åt sociala ämnen. Gör vi detta ursprungligen, för att som aporna, hålla nere våra stresshormoner? Är det i samvaron med andra som vi tankar och kan hålla stressen i schack? Om detta är sant (och det finns det annan forskning som också pekar på) så kanske en del av all stress som många idag upplever skulle kunna minskas något om vi hade mer tid till att tala mer med varandra? Jag menar att verkligen mötas för riktiga och viktiga samtal som kan bygga upp bra sociala relationer. För vi vet att med fungerade relationer så ökar vi möjligheten till bra prestationer. Vi är helt enkelt sociala djur.
Vad händer om vi inför mer tid för samtal på arbetsplatserna? Återinför kaffepauserna kl 10 och kl 15 för att vi ska hinna sitta ner en stund för att ”skvallra” och bygga upp socialband med våra kollegor? På köpet får hjärnan en stund att koppla av. Jag är helt övertygad om att detta är en del i att minska stress och missnöje, även om det är andra viktiga aspekter som också måste till.
I mina coachsamtal så märker jag vad som händer och vilken skillnad det gör när människor får prata och bli lyssnade på. Många människor är svältfödda på de nära och viktiga samtalen. Illavarslande! Men det positiva är att det egentligen inte borde vara så svårt att uppnå en förändring. Börja alltså snicke-snacka mer med varandra på jobbet!
Vill du ha hjälp att öva? Eller bli lyssnad på? Eller kanske lära dig lyssna bättre? Hör av dig så pratar vi mer om hur vi kan lösa det, pernilla@pernillaaspe.se