top of page

Delad kalenderDet finns en del fördelar med att vara egenföretagare. En av dem är att inte dela kalender med någon annan. På min to-do-list står att skaffa bokningskalender för mina klienter, men jag funderar på att flytta den punkten till listan med ideér att tänka igenom, för när jag hör hur många har det med sina jobbkalendrar blir jag mörkrädd.


En kund berättade hur hen var trippelbokad fler gånger i veckan. En annan kund berättade hur hen bokat in egen arbetstid, men att chefen senare bokat in ett möte under samma tid, trots att tiden låg uppbokad i kalendern. Ytterligare en annan att det var 8 heltimmesmöten på samma dag och att det varken fanns tid för förflyttning, förberedelse, påfylldnad av kaffekoppen, omställning i hjärnkontoret, toabesök,…. eller att tänka en enda fri tanke.


Men på riktigt!?! Hur kan företag tillåta denna respektlösa kultur fortgå? Företag som förövrigt säger sig stå för välgrundade värderingar. Det är ju helt givet att dessa beteenden leder till onödig stress.

Att alltid ha en känsla av att komma försent, inte kunna respektera sin egen eller andras tid, bli överkörd av andras beslut, inte ha mandat över sin arbetstid, (eller toatid) leder till en känsla av att helt tappa kontrollen.

Upplevelsen av kontroll är en av de viktigaste faktorerna för att hålla oss motståndskraftiga till ohälsosam stress. Det finns fler bitar som måste falla på plats, men upplevelsen av att inte ha kontroll är en gemensam nämnare för de som drabbas av utmattning och negativ stress.


Företag med dysfunktionella sätt att hantera gemensamma kalendrar och hur möten bokas, borde sätta sig ner och tillsammans bestämma nya sätt att bete sig mer respektfullt för att få arbetsvardagen att fungera. För det är ju knappast att ha en gemensam kalender i sig som är problemet utan hur vi väljer att använda verktyget.

Det finns goda exempel att ta rygg på, de som har en mötesfri dag i veckan, de som alltid har mötestid om 50 min för att ha ställtid mellan mötena, de som tänker till på vem som är relevant att bjuda in, de som PRATAR med varandra om hur de kan lösa om det behövs läggas till möten som egentligen inte ryms, de som uppmuntrar till att blocka fokustid. Självklart går det att hitta lösningar. Hoppas du jobbar på en arbetsplats där ni inte missbrukar er gemensamma kalender och där det finns tid mellan era möten. Där möten är värdefull arbetstid som genererar nya idéer och där det är ett utbyte av information som leder till en känsla av kontroll och arbetsglädje. För visst är det möjligt?


Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page