top of page

Sätt gränser genom att variera din vokabulär


De flesta av oss behöver bli bättre på att sätta gränser. En del i de flesta situationer, andra i mer specifika eller enbart mot vissa personer. Men gränsdragning är viktigt om vi ska kunna hantera livet och en stressig tillvaro – något som de flesta av oss upplever från och till. Och andra mest hela tiden…

Ett sätt att öva är att svara så som du inte brukar svara. Har du lättast att svara JA! – och det är ganska många av oss som har – då behöver du öva dig på att också säga nej ibland.

-Varför säger du ja? För att du vill upplevas som en hjälpsam och schysst person? Du kanske är nyfiken och gillar nya möjligheter? Det är kanske också så att du känner dig positiv och ansvarsfull när du säger ja? Men det är inte alltid ansvarsfull att säga ja om det gör att du blir mer stressad och inte får saker ur händerna eller får dem gjorda i tid. Du kanske istället upplevs otydlig och ansvarslös?


Det finns en del ja-fällor att vara vaksam på:

  • Att vara överdrivet hjälpsam

  • Att vara överdrivet ansvarsfull

  • Att vara överdrivet positiv

Risken om du går i dessa fällor är att du kan bli självuppoffrande och en tidsoptimist, två saker som kan skapa onödig stress.

Behöver du öva på att oftare säga nej, men tycker det är svårt? Tänk då på detta:

  • Du säger inte nej till en person, utan till en uppgift

  • Du säger nej för att kunna säga till ja till annat

  • Du säger nej för att hinna med att hålla dina “ja”

Om du inte känner igen dig som en ja-sägare, är du kanske personen som istället oftast och lättast säger nej?

Fundera på varför. Säger du kanske nej för att du är rädd att inte klara av en uppgift perfekt eller är du rädd för att misslyckas? Då kan din utmaning ska vara att säga ja lite oftare.


Det handlar om att ifrågasätta sina autopilotsvar och öva upp och bredda vokabulären. Hitta den där berömda balansen mellan att använda ja och nej. Och viktigt att komma ihåg är att det finns ett ord mellan JA och NEJ. Det ordet är kanske, något som vi ofta förkastar då vi vill lämna snabba och raka besked. Men ibland behöver vi ju faktiskt ta oss lite tid att reflektera kring vad vi verkligen hinner med, och framför allt – vad vi verkligen vill!


Fundera gärna en stund i vilka situationer du helst säger ja eller nej, och vilka känslor och tankar det väcker hos dig.

Vad händer om du skulle testa att göra tvärtom?

Vad skulle du vinna?

Vad skulle du förlora?


Kanske behöver du ibland svara med ett ”kanske, jag behöver tänka på saken”?

Variera medvetet dina svar. Det är ett sätt att ta kommandot och sätta gränser – gränser som leder till att du kan må bättre och blir tydligare.

Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page