top of page

Stressad vs Utmattad


Det är skillnad på att vara stressad och utmattad.

Stress är något vi alla upplever från och till. När det doseras rätt med återhämtning är det inget farligt. Problemet är att vi ofta feldoserar, men vi är byggda för att klara av stresspåslag. Vissa kan till och med njuta av det. Få en kick. Men att vara utmattad finns det INGEN njutning i.

  • Jag känner mig som ett skadeskjutet djur, uttryckte en av mina klienter.

  • Jag kan inte köra bil för jag kan inte fokusera blicken, den bara flackar.

  • När jag försöker att andas, så där som man ska, får jag panikångest.

  • Jag kan inte ens läsa en barnbok längre.

  • Jag kan inte gå ut för jag är så ljudkänslig och klarar inte av fåglarnas kvitter.

Berättelserna skiftar, men det är ett läge där ingen vill vara! Resan framåt kan vara lång och vinglig. Det gäller att ha någon som går bredvid. Håller i handen, utmanar ibland, bromsar vid andra tillfällen. Har kunskap om vad som kan fylla på energibägaren, men också vad som kan trigga igång stressen igen för just den här individen. För det finns inte ”one size fits all” även om det finns gemensamma nämnare i symptomen ser orsakerna bakom se olika ut. Det gör att insatserna också måste individanpassas.


Jag får frågan om jag själv varit utmattad och nej det har jag inte. Jag har nosat på tapeten ett par gånger men det är inte samma som att vara det där skadeskjutna djuret.

Behöver allt vara självupplevt? Kan det vara så att egen upplevelse till och med ibland kan ställa till det? Att det lurar en fara i att tro att din erfarenhet är densamma som min? Det gäller att ha fingertoppskänsla (dvs kunskap) för vad som hjälper och vad som stjälper.

Men att ha en förståelse för att det är ett allvarligt och komplext sjukdomstillstånd att vara utmattad, det tycker jag vi alla måste ha. Aldrig tänka; ”jag är ju också stressade ibland och inte är jag sjukskriven för det!”

Det ÄR skillnad på att vara stressad och utmattad!

Låt oss tillsammans se till att förebygga och lära oss mer om stress som kan leda till utmattning för alla av oss. För det är en sjukdom som ingen av oss är immuna mot. Både du och jag kan drabbas.

Jag har nycklar jag jobbar med för att undvika det. Har du?Comments


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page