top of page

Vad händer när chefen inte har alla svar?


Kan det till och med vara bra att som chef inte ha alla svar och ibland ta ett kliv tillbaka? Idag hör vi ofta att chefer ska vara coachande och vi tar ofta ett coachande ledarskap för givet, men vad är det egentligen? Är det något som vissa bara har, eller behöver man lära sig det? Kan inte vem som helst vara coachande?

Jo, vi har nog alla olika fallenhet för att vara coachande ledare, precis som vi har olika fallenhet inom andra områden. Men att ta sig en funderare kring hur coachande du som chef är, kan verkligen vara lärorikt och lyckosamt. Många chefer är enormt drivna och målfokuserade och det så klart med rätta, men ibland kan det finnas en baksidan av att ha det drivet och det kan hända att du glömmer bort att andra behöver få ta sitt eget ansvar och hitta egna lösningar på sina problemen. Vägen fram till en lösning kan se olika ut. Din väg är säkert bra, men någon annan kanske hittar en annan väg som också funkar? Om vi ger andra människor utrymme och uppmuntran, så växer de och kan ta än större ansvar och bli mer självgående. Det är ju något eftersträvansvärt, eller hur?

Coaching kan beskrivas som en ledarskapsfilosofi där chefen inte pekar med hela handen, utan istället tror på medarbetarens egen vilja till lärande och utveckling. Med ett coachande ledarskap kan du bygga upp en sådan kultur. Det kräver av dig att du är en trygg och inlyssnande ledare med god självinsikt. Och just detta är något som du kan utveckla och öva upp.

Om du utvecklar ditt ledarskap och skaffar coachade ledarskapsverktyg så utvecklas både du och gruppen. Och vinsterna är många;

 • Ökat motivation och engagemang i hela organisationen

 • Mer självgående och ansvarsfulla medarbetare

 • Stärkt självförtroende hos medarbetarna

 • Alla är delaktiga i sin egen målsättning inom ramen för företagets mål

 • Gemensamt fokus på handlingar, lösningar och lärande

 • Avlastad chef som inte ensam behöver ha svar på alla frågor

 • Kreativ och innovativ organisation

 • Tydlig feedback-kultur

 • Ökad produktivitet

En ledarskapscoach som bollplank eller en coachande ledarskapsutbildning kan ge dig de rätta kunskaperna för din utveckling mot ett mer coachande förhållningssätt. Hör gärna av dig så kan vi tillsammans titta på vad som skulle passa just dig bäst. info@coachinginaringslivet.se


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • LinkedIn Social Icon
bottom of page