top of page

Dribbla runt med siffror löser knappast stressen


Sjuktalen ska ner. Det gör att socialstyrelsen nu ändrar rekommendationerna för hur läkarna ska hantera sjukskrivningarna. Om de sjukskriver färre - blir siffrorna bättre! Genialiskt? Siffror i statisten blir bättre, ja visst, men vad händer med orsaken till dagens problem? Nada.

Från och med januari rekommenderar socialstyrelsen att personer med lindrig förstagångsdepression inte ska sjukskrivas mer än på deltid i upp till tre månader. Handlar det om en lindrig akut stressreaktion ska sjukskrivning helst helt undvikas (vilket i dagsläget har varit en rekommendation på 2-4 veckors sjukskrivning) Att deltidssjukskrivning kommer bli vanligare efter årsskiftet är absolut inte alltigenom dåligt. Det visar sig att det inte alltid är bra att helt tappa kontakten med jobbet när man mår dåligt. Då finns det en risk att vi gräver oss längre ner dyn. Men att bara jobba vidare som vanligt, fast färre timmar, är inte heller en lösning, om vi inte samtidigt får verktyg hur vi ska hantera stressen. För det krävs inte mycket fantasi för att tänka sig in i situationen att sitta kanske 50/70% på samma jobb och se högarna växa och samtidigt försöka återhämta sig från sin stress och/eller lindriga depression.

Tanken är att arbetsplatsen ska ha en stödjande funktion i rehabiliteringen, och den är en bra tanke, men den måste ju också fungera i praktiken. Vi vet att en för kort sjukskrivning och en för kort återhämtningsperiod kan göra att man snart blir sjuk igen och då kan det vara en ännu längre återhämtningsperiod som krävs innan man är uppe och springer som vanligt (om det är nu man ska göra…)

Det kommer ligga på läkaren att avgöra om arbetsplatsen innebär en ökad risk för att personen kommer bli sämre eller bättre av att arbeta deltid. Ingen lätt match för dem att avgöra - men det kan leda till check-i-boxen på att få ner antalet sjukskrivningar i korta loppet. Om det leder till att människor mår bättre…, ja, vad tror du?

En annan åtgärd som satts in med hopp om att lösa pucken med den psykiska ohälsan, är att det numera åligger arbetsgivaren att ta hand om och förebygga stress på arbetsplatserna. Det kravet finns tydligt formulerat i den nya arbetsmiljölagen som trädde i kraft i våras. Klart är att vi måste börja ta stressen på ännu större allvar! Det räcker inte med friskvårdsbidrag, men det är en bra dellösning, och att företagshälsovård sätts in när vi sprungit in i den omtalade väggen. Vi måste lära oss hantera och förebygga stressen. Både den som kommer utifrån och den som kommer inifrån. För det som är kruxet - dessa två aspekter av stress måste hanteras på olika sätt och till det behöver vi få redskap. Vi måste lära oss att förhålla oss annorlunda. Vi behöver skilja på vad vi aktivt kan arbeta med att förändra och vad vi måste förhålla oss till på ett nytt sätt, för att helt enkelt överleva i ett alltmer gränslöst arbetsliv. Och liv.

Om nu socialstyrelsen tror att de löser problem med eskalerande psykiska ohälsan, eller i alla fall statistiken, genom att se till att minska förutsättningarna för sjukskrivningarna, så vill jag definitivt vara med och bidra till att ge vettiga redskap för att förebygga stressen! Redskap som gör att vi inte hamnar i diket och sedan behöver sjukskrivas.

Detta gör jag genom att hålla utbildningar eller individuella samtal i förebyggande stresshantering.

Det ger insikter om vad som styr ditt arbetsliv, ditt förhållningssätt, din återhämtning och vad som fungerar för var och en för att få ner stresspåslaget. Det ger insikter om vad som måste förändras eller vad du måste lära dig att ha ett mer accepterande och konstaterande förhållningssätt kring. Du hittar dina lösningar för att främja din hälsa.

Metoderna bygger på senaste forskningen inom ACT, som är en evidensbaserad metod som föds ur KBTn. Den är handlingsinriktad och ger resultat. För vi måste handla, sätta in åtgärder för att få ner sjukskrivningarna, men inte genom att dribbla med siffror. Vi behöver två R- redskap och reflektion - för att hantera stress. Inget dribblande, för då kommer kostnaden för individ, företag och samhälle bli ännu större.

Låt oss ha ett kul och hållbart arbetsliv för ögonen!

Hör gärna av dig så pratar vi mer, pernilla@pernillaaspe.se


Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page