top of page

Ta kontroll över motivationen


Vad innebär det för dig att göra ett bra jobb? Vilka värderingar är viktiga för dig personligen? Om du inte har funderat på det här tidigare, så tycker jag absolut att du ska göra det! Varför? Jo, för att när du hittar din egen inre motivation till varför du går till just ditt jobb, så kommer du kunna må bättre. Må bättre, som i att vara mer nöjd med tillvaron och faktiskt vara mindre sjuk

På Stockholms universitet gjordes en studie där man tittade på långtidsfriska personer (de som inte haft någon sjukfrånvaro på två år) för att hitta den gemensamma nämnaren till varför de höll sig mer friska än andra. Det visade sig att de alla upplevde att de kunde göra ett bra jobb. De hade kontroll över sin jobbsituation och kände att de kunde prestera bra.

Så ta dig en funderare på följande frågor:

  • Vad betyder det för dig att göra ett bra jobb?

  • Vilka värderingar har du som du vill använda dig av på jobbet?

  • Vilken är din alldeles egna målsättning med ditt jobb?

  • Vad i din jobbvardag kan du själv ta kontroll över?

När du vet svaren på ovanstående frågor kan du sedan fundera på hur du ligger till och skatta dig mot dem varje vecka.

Tänk på att det inte handlar om att sätt upp ännu fler prestationsmål, de har vi oftast gott om ändå, utan att istället hitta nöjdhetsmål. Vad vill du själv vara nöjd med vad när det gäller ditt jobb? Fundera igenom varje vecka hur du ligger till i förhållande till din egen nöjdhetsmålsättning. Du kanske inte har hunnit med allt som du hade på din att-göra-lista, men du kan kanske i all fall vara nöjd med just den målsättning som du själv formulerat. Vara nöjd med att du gjort just det som just du själv anser är viktigt för just dig för att göra ett bra jobb. Chansen att du upplever att du har viss kontroll över din jobbvardag ökar. Och kontroll är ett nyckelord för att hålla sig frisk.

Just frånvaro av kontroll är nämligen den gemensamma nämnaren när man istället tittar på de som upplever alltför mycket stress. När vi upplever att vi står utan kontroll, är det alltid relevant att ställa sig frågan; ”Vad i denna situation är det jag kan ta kontroll över?” Finns det något, om än litet? För om vi kan känna ett visst mått av kontroll, så har vi en tendens att kunna hantera situationen bättre och också bli bättre på att lösa problem.

Så fundera över vad du själv kan ta kontroll över och se sedan till att göra det. Det kan vara mer ”mjuka” värden som att vara trevlig, vara modig, vara pålitligt, vara lugn, lära något nytt, vara kreativ, eller kanske lyssna till dig själv? Som sagt, det är du själv som ska hitta din egen målsättning och ta kontroll över den. Sedan kan du skatta dig på en skala mellan 1-10 mot denna målsättning varje vecka. Blir skattningen låg, är det bara att ta nya tag veckan som kommer.

Lycka till med att hitta din egen morot!

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page