top of page

Att coacha och leda workshops med bilder


Innan semestern sprang jag på en av mina tidigare klienter på stan. Efter prat om lite ditt och datt, nämnde hon att när hon ska fatta större beslut, tänker hon på bilden som jag en gång ritade. Jag visste direkt vilken bild hon syftade på, och mindes innehållet i våra samtal som vi hade haft två år tidigare.

En annan av mina nuvarande klienter sa vid ett tillfälle: ”Kan du inte rita ner det här så att jag minns? Jag brukar reflektera kring dina bilder mellan våra träffar.”

För att vara helt ärlig, det är inga konstverk jag tecknar när jag coachar. Du skulle kanske inte ens förstå dem om du fick se dem. Men jag och klienten minns precis vad de betyder. Jag sitter alltid med en penna i handen när jag coachar, och ofta sätter jag ner några streck på pappret som jag och klienten har framför oss - enkla symboler som sammanfattar det vi pratar om.

Det började med att jag såg fördelarna med det här enkla sättet att sammanfatta i bilder när jag höll workshops och coachade i grupper, och sedan tog med mig tekniken till enskilda coachsamtal. Jag ser värdet av att sammanfatta i bilder för att skapa en samsyn, det blir minnesanteckningar som sätter sig bättre än enbart ord. För vi minns alla bättre i bilder, en bild sammanfattar ett helt sammanhang - både känsla och innehåll. Och det tycks som att det är lättare att minnas bilden för att den komprimerar ett stort innehåll och tar inte så stor plats i vår hårddisk, vår hjärna. Bilden är sedan lätt att plocka fram ur minnet, och då minns man allt det som sagts omkring och känslorna som väcktes.

Men om man vill coacha, hålla workshops, anteckna med tecknade symboler måste man då vara duktig på att teckna? Nej, det fina är att det behöver du faktiskt inte. Det handlar om att kunna omvandla information till enkla symbolliknande bilder och för det behöver du bara kunna hålla i en penna och kunna dra streck. När du övat upp förmågan att fånga innehåll i symboler, så skapar du din symbolbank och allt eftersom banken växer, så kommer också snabbheten att finna bilder att teckna ner på papper.

Och det härliga är att det går snabbt att lära sig att teckna enkla symboler! Den 28 september håller jag en kurs i hur jag gör hos Coachutbildnings Sverige. Tillsammans tecknar vi oss igenom dagen och när deltagarna lämnar mig har de massor av symboler med sig som de direkt kan gå hem och använda sig av. De har också fått tillit till att de direkt kan börja hålla möten, coacha och göra egna anteckningar med hjälp av bilder.

Blir du nyfiken? Hör av dig, än finns några platser kvar till den 28 september.

Här kan du läsa mer om utbildningen hos Coachutbildning Sverige

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page