top of page

Jobbstart – hurra!


Nu är de flesta av oss tillbaka från semestern. Visst är det kul.., eller?

Det är många som säger att du ”borde” tycka det är kul. Att det handlar om inställning. Hur du själv förhåller dig. Jag skulle vilja modifiera det lite – har förmågan att förhålla dig.

Jag tycker mig ha observerat att de som skriver att det är härligt att komma tillbaka till jobbet, ofta är människor som drivet eget, som jag själv. Jag tycker också det känns otroligt härligt att vara tillbaka på jobbet. Jag har till och med längtat, trots att min semester varit riktigt skön. Eller kanske just för att den varit det? Men bara för att jag själv upplever jobbet som något efterlängtat, kan jag förstå att det inte är så det känns för alla.

– Hur känns det för dig?

Om du känner ett motstånd kan det vara en idé att stanna upp och reflektera kring vad det egentligen handlar om. Inte bara fastna i känslan av frustration, ledsamhet, oro, eller vad det nu gäller. Då riskerar du att låta den känslan sprida sig i systemet och påverkar hela din inställning till jobbet. För känslor smittar lätt både inom oss själva, och ve och fasa, också till andra.

Kanske handlar ditt motstånd om att du är rädd att fastna i en inrutad vardag? Jag tror att det är just det som det som många upplever och det känns ju fullt begripligt. Det kan vara det som gör att egenföretagare inte lika starkt känner det motigt att komma igång. Inte för att det bara är en dans på rosor att driva eget, men vi har ofta förmånen att den ena arbetsdagen sällan är den andra lik, upplever en känsla av frihet och att vi själva kan påverka.

Reflektera en stund kring vad du känner inför att lämna semesterlunken och kasta dig in i jobbvardagen. Känner du dig låst, frustrerad, ledsen eller vad? Vad är den egentliga orsaken till känslan? Sätt punkt efter insikten om orsaken. Konstatera ursprunget till din unika känsla.

Fundera sedan vidare på vad som ändå kan kännas bra med att vara tillbaka på jobbet. Lista de sakerna, stora som små, och landa i de känslorna som skapas och titta även här på ursprunget till känslan. Jag menar inte att eventuell frustration över att leva inrutat försvinner, men frustrationen i sig får handla om det som det egentligen handlar om och inte spilla över på det som är bra med att vara igång med vardagen igen. Det är nyttigt att nyansera sina känslor och öppna upp för en bredare känslopalett. Det gör dig mer balanserad, stabil och trygg i dig själv.

Ta sedan ytterligare en funderare på hur du själv kan påverka roten till de negativa känslorna. Handlade de om att leva inrutat? Vad kan du i så fall själva påverka kring det? Vill, och kan du, lägga in lite mer spontanitet? På jobbet? Privat? Mår du kanske bra av att helgerna inte är alltid uppbokade? Att någon kväll i veckan får vara spontan? Att göra saker som du inte brukar? Ja, här måste just du fundera på vad du vill hitta på. Varje gång du sedan gör något spontant så kom ihåg att notera det ordentligt. Älta runt det i tanken så att stunden inte bara far förbi. Tacka dig själv för att du lever mer spontant i den stunden. Mys och skratta gärna åt dina infall.

Skriv gärna upp ordet ”spontanitet” så du kan bli påmind och kommer ihåg att du själv kan påverka din upplevelse av vardagen. Det är ett sätt skapa förmåga att hantera din egen inställning och du behöver inte bara gå och längta efter nästa semester, även om att det kan vara härligt att längta. Men det är skönare att längta TILL än BORT!

Hoppas du får en skön jobbstart och försök bryt de mönster du kan och vill. Gör det som just du behöver för att må bra. För att må bra – det är jag helt säker på att du är värd!

Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page